23.8.2023

Превенция и стратегии за справяне с професионално прегаряне

Съвети за това как да се възстановите от професионално прегаряне

Въпреки хватката, която професионалното прегаряне упражнява над много от нас, възстановяването е възможно. Макар че няма бързо решение на проблема с професионалното прегаряне, има много начини да се облекчат нивата на стрес и да се върнете към по-здравословно състояние.

Ето различни съвети за възстановяване от професионално прегаряне, които можете лесно да включите в ежедневието си.

Следете нивата си на стрес

Ако си падате по приложенията, устройствата за проследяване на стреса са чудесен начин да следите тревожността си. Проследяващите устройства също така ви помагат да разберете повече за личните си модели и поведение, свързани със стреса.

Идентифицирайте стресогенните си фактори

Знаейки кои са факторите, предизвикващи стреса, ще можете да избягвате или да намалите взаимодействията с тях.

Опитайте се да обърнете внимание на инциденти, хора или ситуации, които постоянно предизвикват стрес. Стремете се да ги избягвате, доколкото е възможно.

Създайте си навик да си водите дневник

Доказано е, че воденето на дневник е отлично средство за емоционално разтоварване. Създаването на навика може да отнеме известно време, но резултатите по естествен начин ще ви научат как да се възстановявате от психическото изтощение.

Потърсете професионална помощ от наставник или терапевт

Няма нищо срамно в това да потърсите помощ от обучен психолог или наставник. Всъщност това се насърчава.


Можете да се обадите и на нашата ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ЗА ПОДКРЕПА на тел. 089 673 3961. Консултацията е безплатна. Споделената информация остава строго поверителна.

Терапията драстично намалява нивата на стрес и подпомага психическата годност и емоционалното благополучие.

Изградете мрежа за подкрепа

Възможността да обсъждате борбата си с професионалното прегаряне в безопасна среда ще ви помогне да облекчите стреса. То също така ще помогне за укрепване на солидарността с хората около Вас.

Не се страхувайте да се осланяте на другите за подкрепа, независимо дали тези взаимоотношения са лични или професионални. 


Можете да се обадите и на нашата ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ЗА ПОДКРЕПА на тел. 089 673 3961. Консултацията е безплатна. Споделената информация остава строго поверителна.

Правете достатъчно упражнения

Искате ли да научите как да се възстановите от професионалното прегаряне, докато продължавате да работите? Опитайте да правите редовно физически упражнения.

Раздвижването на тялото Ви ще освободи напрежението, което то задържа, като същевременно ще произведе хормони на доброто настроение като ендорфините. Виртуалните тренировки, като например онлайн йога, помагат да се освободите от стреса, без дори да излизате от къщи.

Говорете за себе си

Да бъдете честни за ситуацията си пред началника или мениджъра може да доведе до намаляване на работното натоварване и да Ви предпази от дълги часове работа. Не се страхувайте да говорите за себе си, за да създадете промяна, която може да отговаря по-добре на вашите психически и емоционални нужди.

Научете техники за управление на стреса

Всеки човек обработва стреса по различен начин. Техниките за управление на стреса, като например съзнателно дишане, интуитивно хранене или кардио, могат да помогнат само ако ги опитате.

Създайте баланс между професионалния и личния живот

Една от многото причини за професионално прегаряне е небалансираната връзка с работата. Изграждането на баланс между работата и личния живот ще Ви помогне да водите много по-функционален живот без стрес.

Започнете с малки ежедневни действия, за да балансирате времето, прекарано на работа, и времето, прекарано в неработни дейности. Например използвайте блокиране на времето, за да намалите времето, прекарано пред екрана, и се заемете с нова тенденция в областта на здравето и уелнес.

Ако сте работещ родител, вземете си достатъчно дни отпуск, за да прекарвате качествено време с приятелите и семейството си.

Добрият баланс между професионалния и личния живот ще подобри отношенията ви с близките, което е ключов аспект на Вашето здраве и благополучие.

Правете неща, които Ви доставят удоволствие

Ако искате да знаете как да се възстановите от психическо изтощение, забавлението е добро начало. Ангажирането с неща, които Ви правят щастливи, ще калибрира нивата на стрес и ще Ви помогне да възстановите връзката със себе си на емоционално ниво.

Създайте здравословен график за сън

Недостатъчният сън, дължащ се на стрес, представлява заплаха за физическата сила, умствения фокус и емоционалната издръжливост. Опитайте се да спите поне седем до девет часа на нощ. Това може да стане с помощта на подходяща хигиена на съня или дори с помощта на устройство за проследяване на съня.

Спазвайте здравословна диета

Консумирането на пресни и пълноценни ястия може да повиши имунитета Ви и да Ви направи по-малко уязвими към стрес и умора. Опитайте се да се храните пълноценно, за да имате повече енергия.

Практикувайте осъзнатост и медитация

Много хора се питат: „Колко време е необходимо, за да се възстановите от професионално прегаряне?“. Отговорът е, че възстановяването е процес, а не крайна цел.

Уменията за живот като осъзнатост и медитация се фокусират върху по-голямата картина. Това насърчава хората да култивират по-миролюбив начин на живот.

Поставяне на граници

Много хора се затрудняват да кажат „не“, когато ги помолят да поемат допълнителна работа. Умението да поставяте граници в работата и във взаимоотношенията може да помогне за намаляване на вероятността от професионално прегаряне.

Колко време е необходимо, за да се възстановим от професионалното прегаряне?

Възстановяването от състояние като професионалното прегаряне не става за една нощ. И тъй като проблемът е предимно вътрешен, напредъкът не винаги е лесен. Можете да се обадите на нашата ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ЗА ПОДКРЕПА на телефон 089 673 3961. Консултацията е безплатна. Информацията, споделена с консултанта на ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ ЗА ПОДКРЕПА, остава строго поверителна.

Още статии от

Обучителни материали