23.8.2023

Признаци и симптоми на прегаряне

Както беше споменато по-горе, за прегаряне говорим, когато физическото, умственото и психическото натоварване от стреса се отрази на тялото и ума ви. Това може да доведе до чувство на умора, откъснатост и изтощение.

Освен въздействието върху физическото ви състояние, прегарянето може да повлияе негативно на начина, по който възприемате себе си. Често то предизвиква намалено чувство за удовлетвореност и разединение на личността.

Макар че прегарянето не е официална медицинска диагноза, има много признаци на прегаряне, които помагат за идентифицирането му.

С нарастването на броя на възрастните, преживяващи бърнаут, става все по-важно за предприятията да разпознават симптомите при служителите и да ги подкрепят, за да се научат как да се възстановят от бърнаут по безопасен и ефективен начин.

Професионалното прегаряне е форма на екстремен хроничен стрес, който може да се прояви по различни дисфункционални начини. Особено през последните няколко години броят на случаите на прегаряне се увеличава.

Днес бърнаут е ключова дума за начина, по който говорим за проблемите си с работата. В много скорошни проучвания прегарянето се посочва като основна причина за рекорден брой хора да напуснат работа през последните години. (В същото време хората, които останаха на работните места с недостатъчен персонал, преживяха собственото си прегаряне.) 

През 2019 г. прегарянето беше класифицирано като "синдром", макар и не като заболяване, в основния сборник с диагнози на Световната здравна организация - Международната класификация на болестите. 

В няколко европейски държави, включително Швеция, бърнаут е официална диагноза, която може да даде право на страдащите от него на платен отпуск и други обезщетения за болест. Във Финландия работниците, претърпели прегаряне, могат да се възползват от платени рехабилитационни семинари, които включват 10 дни интензивни индивидуални и групови дейности, включително консултации, упражнения и курсове по хранене.

Въпреки че информираността за прегарянето нараства, общественото и научното разбиране за това състояние не е напреднало много. Все още няма консенсус за това как да се измерва прегарянето и няма общоприети средства за диагностицирането му.

Как да разпознаем прегарянето ?

Разпознаването на прегарянето е първата и най-важна стъпка в процеса на възстановяване.

Научаването на това как да разпознаваме прегарянето може да насърчи информираността за това често срещано състояние. Правилното му идентифициране ви учи как да предотвратите появата му в бъдеще.

Това, което прави идентифицирането на прегарянето трудно, е фактът, че всеки преживява стреса по свой собствен и уникален начин.

Ето шест често срещани симптома на силен стрес, които могат да показват прегаряне:

  1. Чувство на емоционално изтощение

Емоционалното изтощение е състояние на крайно емоционално изчерпване.

Въпреки че може да не го мислите, ежедневната работа с други хора изисква високо ниво на емоционална енергия. Чувството за емоционално изтощение е ясен признак за прегаряне.

  1. Физически симптоми

Някои хора изпитват прегаряне под формата на чисто физически симптоми.

Високият стрес води до рязко повишаване на нивата на кортизол, което предизвиква физически симптоми като:

Главоболие

Усложнения в храносмилането

Мускулно напрежение

Високо кръвно налягане

  1. Липса на мотивация

Много е трудно да запазите мотивацията си за работа, когато тялото и умът ви вече нямат издръжливост да се движат напред. Много хора, страдащи от прегаряне, могат да се опитат да поддържат оптимално ниво на мотивация на работното място. Но по този начин често влошават проблема.

Липсата на мотивация може да се съчетае с непрекъснат стрес, дори и през почивните дни.

  1. По-ниска производителност

Продуктивността обикновено е резултат от силна работна етика и ентусиазъм за вашата роля. Тя изисква издръжливост и енергия - две неща, които липсват на хората, изпитващи прегаряне.

Ако забележите спад в производителността на труда си, може би преживявате случай на прегаряне.

  1. Съмнения в себе си и ниска самооценка

Според много изследвания колкото по-изтощени са хората, толкова по-самотни се чувстват.

Още статии от

Обучителни материали